NIEUWS

Waar ontmoet jij jezelf echt?

maandag 16 januari 2017

Waar ontmoet jij jezelf echt?

‘Wat een rare vraag’. Dat ging door mij heen toen deze vraag aan mij werd gesteld. Ik had er simpelweg nooit bij stil gestaan.
Nu weet ik beter. Nu begrijp ik wat de vraag betekent. Voor mij als persoon. In relatie met mezelf en zeker ook in relatie met de mensen om mij heen. Thuis, op mijn werk en wanneer ik onder vrienden ben.

Lange tijd heb ik mezelf niet ontmoet. Dat vond ik te spannend, want wanneer ik werkelijk bij mezelf in de buurt kwam, voelde ik van alles. En dat was niet fijn. Daardoor bleef ik in beweging. Ik ging hard werken, vooral voor anderen. Zorgen, bijspringen, overnemen, dragen…. Stilstaan en mezelf ontmoeten ging gepaard met pijn en soms angst. Maar waar ben ik dan als ik mezelf ontmoet? Waarom wilde ik daar niet heen?  

Als je kunt kiezen tussen stilstaan en pijn voelen of in beweging blijven en niet/minder voelen, kies je waarschijnlijk het laatste. Begrijpelijk. Maar juist die beweging leidt uiteindelijk tot stilstand. Want stilstaan en voelen opent de deur naar de ontmoeting met jezelf.

Jezelf welkom heten en werkelijk ontmoeten vertelt je een verhaal. Jouw verhaal. In dat verhaal kun je antwoorden vinden. Je komt jezelf en anderen tegen. De levensverhalen van je ouders en grootouders bijvoorbeeld. Je vindt informatie, ontdekt bronnen & verstopte schatten gevuld met kracht en mogelijkheden, waar je eerder geen weet van had. Uiteindelijk leidt de werkelijke ontmoeting met jezelf tot begrip. Begrijpen wat jouw levensweg je vertelt. Vanuit begrip is het mogelijk om tot betekenisgeving te komen. Vandaaruit kun je verder en het leven (weer) omarmen.

Elementen die hierbij een grote rol spelen zijn terug te vinden in de verliescirkel (Kohlrieser,Veenbaas, Fiddelaers). Wanneer je ziet hoe jij de cirkel tussen welkom heten en afscheid nemen doorloopt, leer je jezelf beter begrijpen.
En wanneer je jezelf begrijpt, lukt het ook makkelijker om de ander te begrijpen. Dit komt relaties ten goede.

Uiteindelijk heeft die rare vraag “wanneer ontmoet jij jezelf echt?” mij uitgenodigd om een reis te maken door mijn levensverhaal. En in mijn levensverhaal ben ik ook de verhalen van mijn voorouders tegengekomen. De reis is gepaard gegaan met een lach en veel tranen. Maar juist door het laten stromen van mijn vastzittende tranen ontstond steeds meer ruimte voor mezelf en daarmee de liefde. Ik werd lichter, sterker en ik voel me krachtiger.

Op de avond van woensdag 29 maart wil ik u graag ontmoeten en een stukje van mijn verhaal delen. Dit zal ik doen aan de hand van beelden, werkvormen, gedichten en korte verhalen. De verliescirkel zal als rode draad mee bewegen door de avond. Beweegt u ook mee? Voel u welkom op 29 maart. Neem gerust iemand mee. Want samen in beweging komen is soms makkelijker dan alleen.

Graag tot dan! Martine Huurman

 

Kaartjes zijn te verkrijgen via http://www.bibliotheek-wijchen.nl/agenda/MartineHuurman.html