BLOG

Kris

donderdag 3 oktober 2013

Ellen Emonds (leerkracht van het jaar2012) gebruikt in haar klas een schommel. De schommel mag gebruikt worden door kinderen die moeilijk stil kunnen zitten. Dat doet me denken aan Kris. Een stevige jongen met helder blauwe ogen. Kris had het niet makkelijk op school. Sterker nog, ook buiten school ging van alles mis in zijn nog jonge leven.
Als er over Kris gesproken werd, ging het over schelden, vechten, niet willen, onrust, brutaal en nog meer woorden uit de categorie ‘gedragsproblemen’.
Kris kende de gang van de school als geen ander. Er stond op een gegeven moment een eigen tafeltje voor hem. En toen kwam hij bij ons in de klas. Ik moet toegeven, zijn voorkomen was indrukwekkend. Rechtop, hoofd een tikkie naar achteren en niet onder de indruk van de juf, of toch wel…?
Al snel werd duidelijk dat de problemen vooral ontstonden als hij schoolwerk moest maken. De onrust nam dan zichtbaar toe. Hij zette de boel in de klas vervolgens zo op stelten, dat hij bijna wel naar de gang gestuurd móest worden. Maar dat deden we nou net niet.
Met Kris werd de afspraak gemaakt dat hij, ná het luisteren naar de uitleg, even naar buiten mocht om een paar rondjes te rennen. Bij terugkomst kon hij starten met zijn opdracht. En…het werkte. Het werkte zelfs zo goed, dat hij ook bij opbouwende boosheid de kans kreeg om het ‘van zich af te rennen’. Na het rennen was het een stuk makkelijker om met hem in gesprek te gaan. Het mooie is dat Kris er nooit misbruik van heeft gemaakt. Het rennen was steeds minder vaak nodig naarmate het schooljaar vorderde. De gang kreeg een andere betekenis voor hem. Het was niet meer zijn ‘klaslokaal’.
Kris liet al snel een kant van zich zien die niemand kende. Hij wilde graag kopjes koffie halen voor de juf. Later ook voor de directeur (die hij voorheen enkel kende van de gang), hij speelde met kinderen samen, kwam voor hen op, was behulpzaam en…maakte schoolwerk met het puntje van zijn tong uit zijn mond. Het allermooiste was dat zijn ogen weer straalden.
Hij zal nu onderhand in de twintig zijn. Ik ben benieuwd hoe het met hem gaat. Kris, bedankt dat we door jou op een ander manier hebben leren kijken naar gedrag.
Het ga je goed jongen!