BLOG

Juf Lotte

woensdag 28 augustus 2013

Juf Lotte moet de strengste juf zijn die bestaat.
Ze wacht je altijd op bij de deur. Rechte rug, schouders naar achter, haar hand in de aanslag voor een stevig welkom. ‘Fruit daar, drinkbeker in de bak’. Ik volg haar aanwijzingen direct op en voel me opeens heel klein. ‘Ga maar zitten in de kring’, hoor ik haar zeggen. De stoelen staan al klaar. Juf Lotte komt er even later ook bij zitten. Ze pakt haar map en kijkt de kring rond. ‘Eens kijken wie er allemaal zijn’.  Ze stopt de pen even in haar mond, als ze de map openslaat. ‘Robin?’, ‘Caitlin?’, …ze noemt de namen op.  Af en toe pauzeert ze om een kind terecht te wijzen. Dit doet ze door streng te kijken. Haar wenkbrauwen gaan omhoog en haar mond verandert in een soort raar streng  pruilmondje. Ze gaat verder met de namen.  Als het haar te onrustig wordt staat ze op, loopt ze dreigend naar voren en tikt ze even met haar pen tegen de stoel. ‘Denk erom, nog een keer en ik zet je op de strafstoel’. Ik ben diep onder de indruk. Als de kring voorbij is moet er gewerkt worden. Schrijven staat op het rooster. Juf Lotte deelt zelf de schriftjes uit. Vandaag het is feest.  De gouden glitter pen komt tevoorschijn ! Juf Lotte bepaalt wie er mee mag schrijven. Dat maakt het extra bijzonder. Gespannen wordt er afgewacht wie de gelukkige is. Yes! Ik mag met de pen schrijven! Wat doe ik mijn best op die lastige letters. Het is al lang geleden dat ik zulke mooie woorden schreef. Wat zal juf Lotte onder de indruk zijn. Ik ben trots.  Dat wordt een sticker, zeker weten.
Ik lever mijn schrift in. ‘Klaar?’ vraagt ze me. Ze kijkt me niet aan. ‘Juf, ik heb heel goed mijn best gedaan!’. Juf Lotte kijkt even op. ‘Ik zal het nakijken’.  Ze stuurt me naar mijn tafel waar ik mag tekenen. Ik ben nog niet eens begonnen met mijn tekening en  Juf Lotte staat al naast me. ‘Marloes, je moet die zinnen over doen, het is niet netjes genoeg’.  Wat?! Ik voel de teleurstelling als een flits door mijn buik schieten. Hoe kan dat nou? Ik heb zo mijn best gedaan. ‘Maar juf, ik heb echt heel erg mijn best gedaan’. Juf Lotte kijkt me aan. ‘Waarschijnlijk niet genoeg’.
Dan hou ik het niet meer. ‘Wat ben jij een strenge juf’. Juf Lotte kijkt me aan. Ze zucht. Weg rechte rug.’ ‘Ma-am…doe niet zo flauw! Dat zeg je toch niet tegen een juf!’  Ik kijk mijn dochter vragend aan. ‘Zo doen juffen gewoon’ zegt ze en geeft me alsnog een sticker. De deurbel gaat. Haar vriendinnetje is er. Die neemt mijn rol graag over. Mijn dochter verandert weer in juf Lotte. Schooltje spelen is haar lust en haar leven. Ik speel altijd graag met haar mee. Maar de teleurstelling die ik voelde omdat ze mijn schrijven niet goed vond...die was echt!