BLOG

Gezin in scheiding

zondag 31 mei 2015

Wat hebben kinderen nodig als hun gezin uit elkaar valt? Als ouders heb je samen jullie kinderen welkom geheten. De eerste momenten van verwondering hebben jullie samen gedeeld.  Vanaf het krijgen van kinderen vorm je met je partner een gezin. Dit gezin vormt de basis voor jullie kinderen. Een fundament voor het leven.
Het kan echter gebeuren dat een gezin uiteenvalt. Ouders besluiten dat ze niet langer samen in een huis blijven wonen. Een ingrijpende gebeurtenis. Voor de kinderen en ook voor de ouders zelf.


De gevolgen van het uit elkaar gaan zijn moeilijk te overzien. Voor kinderen staat de wereld op de kop. Niets is meer hetzelfde. Kinderen weten vaak niet beter dan dat hun vader en moeder bij elkaar horen, voor altijd. Een gevoel wat lange tijd blijft. Soms zelfs tot in volwassenheid.


Kinderen die met een scheiding te maken krijgen, hebben steun nodig. Ze raken zekerheden kwijt. Daarbij voelen zij erg goed aan hoe het met hun ouders gaat. Verdriet, boosheid, frustratie, onmacht… kinderen hebben geen woorden nodig om deze gevoelens te ervaren. Veel kinderen maken zich zorgen om hun ouders en zetten hun eigen gevoel aan de kant. Ze gaan voor hun ouders zorgen. Ze passen zich aan, om hun ouders niet tot last te zijn. Dit staat hun verwerking in de weg.


Andere kinderen raken zo in de war, dat ze gedrag laten zien wat niet bij ze past. Gedragsproblemen, leerproblemen, terugtrekken, doen alsof er niets is gebeurd. Het zijn manieren om met alle veranderingen om te gaan.


Kinderen hebben de steun van hun ouders nodig. Van allebei. Ouders hebben ook steun nodig. Het is niet makkelijk om door je eigen pijn en verdriet heen de behoeften van je kinderen te zien. Toch is dat een van de belangrijkste taken die je als ouder hebt. Er zijn voor je kind, het opvangen en steunen.
Gun je kinderen de ruimte om van beide ouders te houden. Blijf, samen met je ex-partner, ouders van jullie kinderen. Heb je hierbij hulp nodig, twijfel dan niet en zoek hulp. Dat is niet erg, dat is verstandig.