BLOG

De oude man en de jonge(ns) steen

vrijdag 6 oktober 2017

10 woorden. 
10 minuten. 
Eén verhaal. 

Met dank aan Bert, mijn lieve intervisie-genoot, deel ik dit verhaal. Schrijven zonder na te denken. Rechtstreek vanuit mijn hart:

Recensie Door stil te staan kom je verder

zondag 26 februari 2017

Geert Bettinger, schrijver van het boek 'Door stil te staan kom je verder' kwam langs in Balgoij. We hebben gepraat, gelachen en van gedachten gewisseld. 
Een mooie reden om het boek opnieuw onder de aandacht te brengen. 
 

Wij gaan echt niet verhuizen hoor!

dinsdag 17 januari 2017

Sommige onderwerpen bespreekt ze alleen met haar kinderen tijdens het autorijden. Dat praat waarschijnlijk makkelijker. Je hoeft elkaar niet aan te kijken en er is altijd genoeg afleiding. Deze keer praten ze over iets wat haar nog lang bezig zal houden…

Wanneer de liefde stroomt krijgen spullen andere waarde

dinsdag 20 december 2016

Deze stelling is gevormd door gesprekken met ouders en vooral kinderen. Kinderen die leven in nieuwe gezinnen. Zij zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van omgaan met verschillen. Zij staan voor de opdracht om gezinsliefde opnieuw vorm en kleur te geven. Zij verliezen en vergaren. Het leven vertelt hun andere dingen dan leeftijdsgenoten waarvan de ouders bij elkaar wonen.
Deze kinderen krijgen kanten van hun  ouders te zien die ze niet eerder zagen. Ze komen voor uitdagingen te staan die soms verder reiken dan de kinderwereld.

Het is maar zijn oma

dinsdag 20 december 2016

Hij kijkt met een dubbel gevoel terug op zijn eigen schoolperiode. Het was niet makkelijk om bekend te staan als ‘moeilijk’ geval. De gang kende hij als geen ander. Er werd niet met hem gepraat, er werd tegen hem gesproken. Hij noemt het  ‘preken’. Elke preek voelde als een golf boosheid, frustratie en verwijten. De preken overspoelden hem en zorgden ervoor dat hij zich totaal onbegrepen voelde.

Dat ene meisje in de klas

maandag 4 juli 2016

Alles is anders. Hij heeft niet veel tijd gekregen om te wennen aan alle veranderingen. Wel fijn dat hij nog in het oude huis woont. Maar wat mist hij mama. Ze stond altijd in de keuken als hij thuis kwam uit school. Nu niet meer.

Doe je best en zet 'm op!

donderdag 12 mei 2016

Na ieder gesprek schudt hij de hand van de leerkracht. ‘Zet’m op’. ‘Doe je best’. ‘Ik weet dat je het kan. Jij toch ook?’. ‘ ’Als je je goed inzet lukt het wel’. ‘Je weet wat we van je verwachten’.
Ook tijdens de les krijgt hij dit te horen. Goedbedoeld. 

Mijn deur staat voor iedereen open

zondag 14 februari 2016

Van huis uit is ze gewend om mensen welkom te heten. Zo ging het bij haar ouders en ook in haar eigen gezin stond de deur altijd open.

(Gepubliceerd in Magazine Nieuw Gezin, 2015)

Mama is verdrietig

zaterdag 23 januari 2016

Ik kan me precies herinneren wat er gebeurde en tegelijkertijd ben ik van alles vergeten. Hoe kan het toch dat bepaalde details in mijn hoofd vastgenageld zitten, terwijl de rest in een soort mist is opgegaan. Ik lig er soms wakker van.


 

Mag je van me vragen

zondag 6 december 2015

Ik was voor de zomer bij een van de eerste brainstorms over het derde magazine van hetkind, met als thema vertrouwen. Het ging onder andere over (helende) hechting, over het schenden van vertrouwen en over de drempel die je over moet om toch weer in jezelf en de wereld te gaan geloven. De onderwerpen inspireerden me tot een gedicht.

‘Wat vraag je van me als je zegt: “Vertrouw me maar.”

Verlies tekent je hart (2)

maandag 26 oktober 2015

Samen met Arno van Uden, collega blogger van HetKind, is een tweeluik ontstaan over omgaan met verlies. 2 perspectieven belicht; die van een leerling die zich ontwikkelt tot volwassene en die van een docent. 
De leerling aan het woord:

Verlies tekent je hart.

maandag 26 oktober 2015

Ze komt door de gang aan lopen. Ik voel mijn hart kloppen in mijn keel en adem hoog. Bij iedere stap die ze zet bedenk ik iets anders wat ik tegen haar ga zeggen.

Samen met Arno van Uden, collega blogger van HetKind, is een tweeluik ontstaan over omgaan met verlies. 2 perspectieven belicht; die van een leerling die zich ontwikkelt tot volwassene en die van een docent. 
De docent aan het woord:​

In een gesprek gaat het vooral om luisteren

maandag 21 september 2015

In een gesprek gaat het vooral om luisteren. Lukt het jou om écht naar een kind te luisteren? Luister je naar wat het zegt? Ook als jij er anders over denkt? Als je zou willen dat het anders liep?

Vertrouwen

maandag 22 juni 2015

Vertrouwen. Een woord. Veel gebruikt. Maar wat betekent het om te vertrouwen?

De silence-N

zaterdag 20 juni 2015

Het is middernacht. De coupé wordt gevuld met herrie en alcoholdampen. De spanning loop op. 

Ze wisselen meer blikken dan woorden. Het doet hem goed.

zaterdag 20 juni 2015

Zij ziet hem en laat hem. Ze noemt zijn naam, kijkt hem niet aan. Hij hoort erbij. Op zijn manier. In zijn tempo. Dan verandert er iets. 

Als de kleur van liefde verandert

vrijdag 19 juni 2015

Een artikel over de kleur van liefde.
Geschreven voor het NGN magazine.

Juni 2015 Jaargang 7 nummer 2.

Rituelen in nieuwe gezinnen

woensdag 17 juni 2015

Artikel geschreven voor Magazine Nieuw Gezin. 
Jaargang 6 nummer 4. 

Wat betekenen rituelen voor nieuwe gezinnen?

Een standbeeld voor mijn moeder

zaterdag 13 juni 2015

Gezin in scheiding

zondag 31 mei 2015

Als ouders hebben jullie samen jullie kinderen welkom geheten. De eerste momenten van verwondering hebben jullie samen gedeeld. Vanaf het krijgen van kinderen vorm je met je partner een gezin. Dit gezin vormt de basis voor jullie kinderen. Een fundament voor het leven. 

Waar moet ik me nou slim in voelen

donderdag 14 mei 2015

Gesprekjes met Vince zou ik het liefst opnemen en delen met iedereen die met kinderen werkt. Vince, een jongetje van 9 jaar en een wandelende encyclopedie. 

Is weltrusten nu al voorbij?

vrijdag 13 maart 2015

Ze ligt lekker in haar bed. Het dekbed tot het puntje van haar neus opgetrokken. De blonde haren los uitgespreid over haar kussen.  Het weekend is voorbij. Morgen naar school. De start van de week zal anders zijn dan anders.
 

Ze werkt hard. Keihard. Maar ze is nooit klaar. Nooit

vrijdag 6 maart 2015

We gaan verder...Ze heeft een plekje achter in de klas. Daar voelt ze zich prettig. Ze kan het goed vinden met de meiden in haar groep. Vooral in de pauzes geniet ze. Dan voelt ze zich vrij en hoeft ze niet na te denken. 

Ik had geen andere broer willen hebben.

vrijdag 28 november 2014

Artikel geschreven in opdracht van Magazine Balans
November 2014

Over hoe het is om op te groeien met een gehandicapte broer of zus. 

Ze zijn Stijn uit het oog verloren. Hij en zijn gedrag zijn een geworden.

woensdag 24 september 2014

Niet begrepen worden is een van de lastigste dingen die een kind kan overkomen. De vraag ‘waarom doe je dat toch, je weet toch beter dan dat?!’ geeft sommige kinderen het laatste zetje om het bijltje erbij neer te gooien. 

Vragen mogen stellen is niet altijd genoeg

dinsdag 12 augustus 2014

Alleen zeggen dat kinderen met vragen mogen komen, is niet altijd genoeg.
Een gesprek met de ouders van Nienke. Nienke zit in groep 5. Ze vertegenwoordigt een flink aantal kinderen. 

Een kleine hand op een oh zo groot plein.

vrijdag 20 juni 2014

Het krioelt me voor de ogen. De pauze is begonnen en het plein loopt, nee rent, vol. Het lijkt op een grote kooi met een grijze betonnen vloer. Het fietsenhok en een schommel doorbreken de weidsheid enigszins.

Freek stompt Arend dat doet beiden pijn

zondag 8 juni 2014

Agressief gedrag lijkt vaak uit het niets te komen. Maar de oorzaak van probleemgedrag ligt érgens en is vaak een combinatie of opeenstapeling van factoren. De kans is groot dat kinderen niet kunnen vertellen  waar hun boosheid vandaan komt. 

Dag lieve Saar

woensdag 14 mei 2014

De vakantie is begonnen. En alweer voorbij. Althans voor onze regio. Elders wordt er volop vakantie gevierd. Geniet ervan mensen! 

Hét gesprek in de klas

zaterdag 26 april 2014

Het is al aangekondigd tijdens oudergesprekken, informatieavonden én de nieuwsbrief. De school heeft er veel tijd en energie in gestoken. Leerkrachten zetten zich in om er iets  moois en leerzaams van te maken. En nu wordt er dan echt een start gemaakt met…jawel! 

Yes! Nooit meer rekenen…

woensdag 19 februari 2014

Een meisje, bang voor rekenen. Buikpijn op het moment dat het rekenboek open gaat. Sommen die eerder behandeld zijn niet herkennen. Vragen om uitleg is net zo lastig. 

Nieuwjaarsboodschap

zondag 5 januari 2014

Terwijl 2013 haar deuren heeft gesloten, heeft januari het nieuwe jaar geopend.
 

Paniek in de sneeuw

donderdag 5 december 2013

Stan wil niet naar buiten. Zijn lerares komt met een rood hoofd van opwinding naar de lerarenkamer. ‘Ik krijg het niet voor elkaar’. Op de vraag wat er aan de hand is vertelt ze dat Stan vastgeklampt aan zijn tafel zit. 

Veilig op afstand. Omgaan met kinderen die het vertrouwen in hun omgeving zijn verloren.

donderdag 7 november 2013

Ze viel direct op. Anne. Groot, lange bos haren in een staart. Een zachte gezichtsuitstraling als ze dacht dat niemand keek. 

Kris

donderdag 3 oktober 2013

Ellen Emonds (leerkracht van het jaar2012) gebruikt in haar klas een schommel. De schommel mag gebruikt worden door kinderen die moeilijk stil kunnen zitten. Dat doet me denken aan Kris. 

Tips voor de start van het schooljaar.

vrijdag 30 augustus 2013

Een vakantie gaat snel voorbij. Hetzelfde geldt voor een schooljaar. Het is daarom belangrijk dat je, ook als ouders, het schooljaar goed start.  Zeker als het op school niet ‘als vanzelf’ gaat met je kind. 

Juf Lotte

woensdag 28 augustus 2013

Juf Lotte moet de strengste juf zijn die bestaat.
Ze wacht je altijd op bij de deur. Rechte rug, schouders naar achter, haar hand in de aanslag voor een stevig welkom.